Friluftsbyxor för tjejer

Tidigare fanns det nästan inga friluftsbyxor i damstorlekar. Tjejer fick helt enkelt använda samma sorts byxor som killarna och det var ju inget vidare. Killbyxorna var oftast för stora i midjan för tjejer och om man fick tag i ett par byxor som passade över rumpan var de oftast alldeles för långa.

Numera finns det massor av byxor att välja på även för oss tjejer. Men vad ska man tänka på när man köper friluftsbyxor dam?

Bra egenskaper hos friluftsbyxor dam

  1. Stretch – antingen byxor helt i stretch eller med paneler av stretch där det behövs för att byxorna inte ska sträna när du rör dig.
  2. Fickor – det ska finnas fickor för alla småsaker du vill ha med dig.
  3. Vattenskyddade – du ska inte bli genomvåt om det råkar komma en liten regnskur.
  4. Andasfunktion – gärna extra ventilation som du kan själv kan reglera med t ex dragkedjor.
  5. Benslut – bra om det går att reglera vidden på byxorna längst ner.

Under de varmare årstiderna är det bra med zip-off byxor, alltså byxor med avtagbara ben. Då kan du vid behov ta av benen och få ett par shorts istället.

Friluftsbyxor dam – vad kostar de?

Ja, att besvara den frågan är ungefär som att svara på ”Hur långt är ett snöre?”. Ska du ha ett par byxor i bra kvalitet med genomtänkt design och bra passform så får du betala en slant. Du kan hitta riktigt billiga men bra byxor också, men var noga med att kolla passform, material och sömmar. Att köpa märkesbyxor från de mest välkända varumärkena är oftast inte det mest prisvärda alternativet. Där får du betala en bra slant för själva varumärket. T ex kan ett par friluftsbyxor dam från Fjällräven kosta uppemot 2000 kr. Du kan köpa lika bra byxor från andra mindre kända varumärken för 700-800 kr eller mindre.